Henryk Kania na Polskiej Wystawie Gospodarczej
28 września na pl. Piłsudskiego w Warszawie Para Prezydencka otworzyła pierwszą część Polskiej Wystawy Gospodarczej. Przez najbliższy miesiąc – do 28 października – na zwiedzających czekają tu pawilon wystawowy oraz ekspozycja plenerowa. To zapowiedź głównej wystawy, na jaką zapraszamy w przyszłym roku na Błonia PGE Narodowy w Warszawie - pisze strona oficjalna strona Kancelarii Prezydenta.
2018-10-03, 10:04

(Foto Krzysztof Sitkowski/KPRP i Jakub Szymczuk/KPRP)

W pawilonie na pl. Piłsudskiego do dyspozycji odwiedzających są m.in. stanowiska tzw. rozszerzonej rzeczywistości oraz  interaktywne stoiska edukacyjne pełne informacji na temat polskiej historii gospodarczej ostatnich stu lat. – Chcemy, by nasza gospodarka była innowacyjna i szybko reagowała na wyzwania współczesnego świata – mówił Andrzej Duda podczas uroczystości otwarcia wystawy, cytowany przez stronę prezydent.pl.

Na wystawie plenerowej przedstawionych jest 25 polskich firm z imponującymi tradycjami m.in. Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież, znaną w całej Europie rodzinną pracownię krawiecką Zaremba, producenta autobusów Autosan czy słynną poznańską fabrykę H. Cegielski, a także Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. Nasza firma została założona w 1990 roku, ale jej korzenie i miejsca, w którym się znajduje, sięgają dużo dalej, bo do XIX wieku. Od początku, aż do dziś, Spółka jest rodzinnym przedsiębiorstwem, a także największą polską firmą działającą w branży wędlinairskiej na terenie Polski.

Polska Wystawa Gospodarcza to ważny i wyjątkowy projekt wystawienniczy, powstały z inicjatywy Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej - czytamy na stronie www.pwg.prezydent.pl. W nowoczesny, zaadresowany do szerokiego grona odbiorców sposób, opowiada o historii ostatniego 100-lecia polskiej gospodarki oraz przedstawia sukcesy polskiej myśli technicznej i technologicznej.

(źródło: prezydent.pl i pwg.prezydent.pl)